JAN MELAERTS, dirigent

Jan Melaerts (°1961) krijgt zijn muzikale basis in Jeugdmuziekschool "Ward De Beer" in Antwerpen en leert er diverse instrumenten bespelen.

Hij wordt leraar blokfluit, vedel, samenspel, koor en algemene muziekleer aan Jeugdmuziekschool "Ward De Beer" in Antwerpen. Hij was er ook 3 jaar directeur.

Hij studeert zelf o.a. blokfluit, oude muziek en koor in Antwerpen aan het "Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium". Jan volgt nadien koordirectie bij o.m. Wolfgang Gönnenwein en diverse cursussen muziek- en Waldorfpedagogie in Stuttgart, Utrecht, Witten, Mannheim en Köln e.a.

Ondertussen doet hij zelf ruime koorervaring op bij Kamiel Cooremans in "Audite Nova" en bij Erik Van Nevel in "Currende" en de "Capella Sancti Michaelis" (Brussels Kathedraalkoor).

Als zanger werkt hij mee aan vele opnames waaronder de prestigieuze tiendelige Eufoda CD-reeks "De Vlaamse Polyfonie".

Jan Melaerts richt in 1980 het "Antwerps Madrigaalkoor" op en dirigeert het tot 1987.
Van 1988 tot heden bouwt hij volhardend aan Melpomene.

Gedurende 35 jaar is hij voltijds verbonden aan de Antwerpse "Hiberniaschool" (ASO-Rudolf Steinerschool). Hij werkte er als leraar muzikale vorming, koor, esthetica en als ict-coördinator.

Hij dirigeert ook tot 2019 "VoKem" in Schilde. Onder zijn leiding musiceren ook "Continuo" in Schoten en "The Fruit Wood Singers" in Boechout.

Regelmatig leidt hij projectkoren, waaronder twintig zomerse polyfoniestages voor Melisma in Mozet, Maredsous, Brugge, Hulshout en Nederland.

Jan zingt zelf freelance bij diverse oude muziek-ensembles en -koren in binnen- en buitenland.