ZA 07 03 2020
> 20.30

MERKSEM
SINT-BARTHOLOMEUSKERK

MELPOMENE
> JAN MELAERTS

RESERVEER NU UW KAARTEN ONLINE >

VIRI GALILAEI
"Sublimemente bella"
Heerlijke renaissancepolyfonie van de Romeinse School

Met deze lofterm bedacht de eerste biograaf van Giovanni Pierluigi da Palestrina de heerlijke muziek die in dit concertprogramma centraal staat. 

De "Missa Viri Galilaei" is een feestelijk en meesterlijk uitgewerkte parodiemis voor zesstemmig koor. Ze weerspiegelt Palestrina's hele rijke artistieke palet! Deze meest prominente Italiaanse kapelmeester van de Paus inspireerde de hele muziekwereld eeuwenlang met zijn "muzikale synthese van de Renaissanceperiode". De term parodiemis geeft aan dat Palestrina hierin melodisch materiaal uit een eerder voor het feest van Hemelvaart geschreven motet citeert. De zogenaamde "cantus firmus" (belangrijke basismelodie) wordt bij herhaling door de zes stemmen geparodieerd op de teksten van het gebruikelijke mis-ordinarium (Kyrie, Gloria...).

Palestrina componeerde meer dan honderd polyfone missen in zettingen voor vier tot zelfs achttien stemmen! Het streven naar esthetische perfectie en quasi transparante tekstzegging zorgt ervoor dat zijn missen steeds een grote organische eenheid vertonen.

Anders dan bij zijn tijdgenoot en evenknie Orlandus Lassus - die vaak met contrasten en pre-barokke expressie werkt - vloeien bij Palestrina de melodische lijnen quasi ongemerkt doorheen alle partijen en leiden nooit tot abrupte momenten. Dit zorgde er o.m. voor dat zijn werk werd gezien als hoeksteen van de "Romeinse School". Palestrina's œuvre wordt dan ook vaak betiteld als absoluut compositorisch hoogtepunt van de renaissancetijd.

Melpomene lardeert vandaag Palestrina's misdelen met heerlijke bijpassende motetten van zijn hand. Ook werk van prominente tijdgenoten en grondleggers van de behoudsgezinde Romeinse School (o.a. Victoria, Lassus en Clemens non Papa) wordt uitgevoerd.

Ter contrast programmeren we ook enkele werken die typerend zijn voor de meer vernieuwende "Venetiaanse School". Hierin verschijnen pre-barokke stijlkenmerken als tekstschilderingen, consequent toepassen van meerkorigheid, frequente maatwisselingen ...

Graag tot dan.


Kaarten: 
€ 15 - kassa 
€ 12 - voorverkoop, 18 tot 25 jaar en vanaf 65 jaar
Gratis  -  tot 18 jaar

RESERVEER NU UW KAARTEN ONLINE >

Plaats concert: 
Sint-Bartholomeuskerk
Sint-Bartholomeusstraat 25
2170 Merksem

Routebeschrijving naar de Sint-Bartholomeuskerk in Merksem

 

vorige concert >>

<< volgende concert