GEANNULEERD
ZA 20 11 2021
> 20.30

MERKSEM
SINT-BARTHOLOMEUSKERK

MELPOMENE
> JAN MELAERTS

RURSUS ADSUMUS
"Hier zijn we weer"
Requiem van Clemens non Papa & motetten van tijdgenoten

Wij zijn heel blij weer te mogen zingen en u na anderhalf jaar opnieuw op een Melpomene-concert te kunnen verwelkomen!

Deze concertavond draait vooral rond werken van Jacobus Clemens non Papa. Clemens non Papa leefde ten tijde van Keizer Karel (Karel V) en was afkomstig uit onze contreien. Hij blijkt - in tegenstelling tot veel tijdgenoten - nooit naar Italië te zijn geweest. Zijn stijl is "noordelijk" gebleven zonder Italiaanse invloeden.

Er wordt verteld dat hij zelf zijn bijnaam "non Papa" aan zichzelf had gegeven zodat de mensen hem zouden onderscheiden van de Ieperse dichter Clemens Papa (Clément de Paepe). Ook de paus (Latijn: papa) heette toen Clemens. Soms wordt ook gesuggereerd dat hij de aanduiding 'Clemens, niet de paus' bij wijze van grap droeg.

Van Clemens non Papa brengen wij het Requiem naast een aantal andere motetten die de rijkdom van zijn brede stijl illustreren, waaronder ook een ode aan Keizer Karel.

Aanvullend hoort u ook een aantal prachtige motetten van tijdgenoten Josquin des Prez, Jean Mouton, Jacobus Vaet en Crécquillon.

Kaarten: 
€ 15 - kassa 
€ 12 - voorverkoop, 18 tot 25 jaar en vanaf 65 jaar
Gratis  -  tot 18 jaar

Plaats concert: 
Sint-Bartholomeuskerk
Sint-Bartholomeusstraat 25
2170 Merksem

Routebeschrijving naar de Sint-Bartholomeuskerk in Merksem

TIP! Kom met de tram naar Merksem en parkeer uw wagen op een "Park and Ride"
Het kan behoorlijk druk zijn in de omgeving van de kerk en lastig om te parkeren. Gebruik de P+R van Merksem, Melsele of Linkeroever en neem daar tram 2 of 3 tot aan de kerk.

vorige concert >>

<< volgende concert