ZA 24 09 2011 > 20.30

MERKSEM
SINT-BARTHOLOMEUSKERK

MELPOMENE
MELISMA-koor
> JAN MELAERTS

HET LEGAAT VAN JOSQUIN

Tijdens dit concert brengen Melpomene en het Melisma-koor het requiem van Richafort & werk van muzikale erfgenamen van Josquin Desprez, der "Notenmeister".

Josquin Desprez dankt zijn bijnaam aan het feit dat hij zijn muziek schrijft met de tekst als uitgangspunt. Bij eerdere componisten is de tekst nog wel eens ondergeschikt geweest aan de melodieën. Tekst wordt voortaan verstaanbaar voor de toehoorder. Volledige vierstemmigheid wordt door Josquin bijna niet gebruikt. Integendeel, op het gebied van harmonisering van de samenklanken zet Josquin min of meer de norm. Zijn indeling op basis van harmonie wordt door andere componisten vanaf die tijd veelvuldig gebruikt.

Op muzikaal vlak vertegenwoordigt Jean Richafort de eerste generatie na Josquin met een nauwe opvolging van diens stijl op vele manieren. In sommige stukken eert hij zelfs letterlijk Josquins composities. Het zestemmige requiem van Richafort vormt hier een perfecte illustratie van. De technieken die de muzikale efgenamen van Josquin Desprez gebruiken, kenmerken deze nieuwe periode door een zachte polyfonie en overtuigende imitaties. Een lust voor het oor van de toehoorders.

 

vorige concert >>

<< volgende concert