ZA 04 05 2024
> 20.30

MERKSEM
SINT-BARTHOLOMEUSKERK

MELPOMENE
> JAN MELAERTS


FRANCIA CUM FLANDRIA

Franco-Vlaamse polyfonie gaat Europees …


Met dit ronkend motto wil Melpomene heel graag de sacrale muziek van de “franco-vlaamse kapelmeesters” in beeld brengen. We beginnen het programma met meesters die rechtstreeks aan de Bourgondische hofkapellen van Mechelen, Brussel of Dijon verbonden waren. Vijf generaties polyfonisten waaierden uit naar het Zuiden, om er aan Bourgondische, Parijse, Spaanse, Italiaanse en vele andere hoven en kathedralen stralend prominent de toon aan te geven.

We zingen vandaag voor u een mooie bloemlezing met zelden gezongen topwerken. Ze waren stuk voor stuk inspirerend en richtinggevend voor tijdgenoten en opvolgers alom!

Het citaat “Flandria cum Francia” komt uit de tekst van een heerlijk staatsiemotet “Gaude prole regia” van Loyset Compère. Het schetst de verhoopte samenhorigheid tussen Filips de Schone enerzijds en de Franse koning anderzijds. In 1501 reisde de Bourgondische vorst vanuit zijn hof in Vlaanderen naar de Franse koning in Parijs. Meteen een muzikaal-diplomatiek statement: de belangrijke driehoek Parijs-Dijon-Vlaanderen verklankt! Enkele namen uit dit programma naast Compère: Josquin, Richafort, Clemens non Papa, Gombert, de Monte, Lassus, Phinot …

Voor Melopomene,
Jan Melaerts, dirigent

_______________

>> KOOP HIER JE KAARTEN <<

Prijs kaarten:
€ 20* kassa
€ 17* voorverkoop met voorafbetaling 
* Inclusief drankbon
Gratis tot 26 jaar


_______________

Plaats concert:
Sint-Bartholomeuskerk
Bredabaan 315
2170 Merksem
Routebeschrijving naar de Sint-Bartholomeuskerk in Merksem >>

TIP! Kom met de tram naar Merksem en parkeer je auto op een "Park and Ride"
Het kan behoorlijk druk zijn in de omgeving van de kerk en lastig om te parkeren. Gebruik de P+R van Merksem, Melsele of Linkeroever en neem daar tram 2 of 3 tot aan de kerk.

vorige concert >>