ZA 09 12 2006 > 20.30

ANTWERPEN
SINT-NORBERTUSSKERK

MELPOMENE
MELISMA CONSORT
> JAN MELAERTS

ANGELUS AD PASTORES, advents- en kerstmuziek uit de Duitse vroegbarok

Met dit programma brengen we een brede bloemlezing uit de gigantische collectie advents- en kerstmuziek die in het Duitse taalgebied tijdens de vroegbarok opgebouwd werd. Drie componisten staan centraal omdat ze algemeen als leidinggevend in het muzikale Duitsland van de prille zeventiende eeuw beschouwd worden: Hiëronymus Praetorius, Michael Praetorius en Hans Leo Hassler.

Hiëronymus Praeterius is de componist van de achtstemmige dubbelkorige Missa super "Angelus ad pastores". Hiëronymus Praetorius stamt uit een invloedrijke Hamburgse muzikantenfamilie. Hij kan quasi als de vader van de zeventiende eeuwse Duitse orgelschool beschouwd worden.

De niet verwante Michael Praetorius bouwde een levendige carrière uit. Hij was als geslaagd componist en zeer gereputeerde musicoloog een fel gewaardeerd een veel gevraagd muzikaal adviseur. Zijn grootste erfenis is zijn "Syntagma Musicum", een ware schatkist voor musicologen.

Hans Leo Hassler kreeg als jonge Beierse lutheraan een opleiding in het nochtans katholieke Venetië van zijn leermeester Andrea Gabrieli. Hij werkte nadien jarenlang in Augsburg, maar ook in Antwerpen voor de bankiersfamilie Fugger. Zijn Italiaanse kennis van madrigaal en canzone brengen hem tot erg kwaliteitsvolle composities die ook qua inventiviteit erg hoog aangeschreven werden door zijn tijdgenoten.

<< volgende concert

vorige concert >>