ZA 16 03 2019
> 20.30

MERKSEM
SINT-BARTHOLOMEUSKERK

MELPOMENE
> JAN MELAERTS

Het legaat van Lassus

Het Antwerpse koor Melpomene boog zich in het verleden al meermaals over het œuvre van Orlandus Lassus. Thema voor haar voorjaarsconcert in 2019 werd deze keer de muzikale erfenis. Het legaat van Lassus illustreert de enorme invloed van deze Vlaamse polyfonist op tijdgenoten en navolgers.

De kosmopolitische en zeer breed begaafde Lassus wordt nog steeds internationaal gezien als een absolute stercomponist. Hij bekleedde meerdere buitengewone muzikale ambten en werd al op jonge leeftijd Pauselijk Kapelmeester in Rome. Hoogste roem kende hij toen hij voor de Habsburgse Aartshertoch Albrecht van Beieren in München een hofkapel mocht vormen en leiden. Vanuit die invloedrijke toppositie bouwde Lassus een enorm breed en kwalitatief hoogstaand oeuvre uit. Vooraanstaande Europese muziekuitgevens wedijverden met elkaar om zijn nieuwste werk in hun verzamelingen te mogen opnemen en verspreiden.

Musici uit heel Europa kwamen vaak enkele jaren meedraaien in Lassus' hofkapel om dan met de opgedane kennis zelf aan de slag te gaan in andere oorden. Lassus leefde van 1532 tot 1595 en werd een van de meest toonaangevende componisten in zijn tijd. Tot vele decennia na de dood van Lassus werden zijn muzikale verworvenheden gretig toegepast door ontelbare navolgers over heel Europa.

Musicologen zien in de muzikale erfenis van Lassus een soort ultieme synthese van alles wat de renaissancepolyfonie vermocht. Dit meesterschap bezorgde hem ronkende eretitels als 'Le plus que divin Orlande', 'Il mirabile Lassus', 'Prins der Musici' e.a.

In Het Legaat van Lassus zingt Melpomene werk van Lassus maar vooral van zijn schatplichtigen als Aichinger, Gallus, Praetorius, Scheidt, Schein, Schütz ...


RESERVEER NU UW KAARTEN ONLINE >

Kaarten: € 12 aan de kassa; € 10 in voorverkoop, voor -25 jarigen en 60-plussers; -18 jarigen gratis.


Routebeschrijving naar de Sint-Bartholomeuskerk in Merksem

vorige concert >>